Hieronder lees je de blogposts die leden hebben geschreven.
Als ondernemer en trotse introvert was netwerken voor mij ongeveer net zo natuurlijk als het dragen van sokken met sandalen - onhandig en ongemakkelijk! Alleen al de gedachte om nonchalant door een groep mensen te fladderen, een ingestudeerde elevatorpitch te geven en interessant over te komen, deed mijn handpalmen zweten. Sterker nog, ik zou dagen ervoor een rusteloos gevoel ervaren dat alleen maar erger zou worden naarmate het netwerkevenement op mijn agenda steeds dichterbij kroop.
Hoi, ik ben Sandra. Sinds 2011 zelfstandig trainer/vertaler voor mensen die met Engels aan de slag willen. All levels! Mijn klanten hebben allerlei redenen om hun Engels te willen verbeteren. Zich zelfverzekerder voelen in contact met niet-Nederlandstalige relaties of aan hun uitspraak werken bijvoorbeeld. Ook voor Engelse teksten kunnen ze bij mij terecht.
Ik bekijk: wie ben jij en wat heb je nodig? Het traject dat volgt is maatwerk. Offline èn online: mijn benadering is persoonlijk.
In mijn vak als imagocoach en -stylist ben ik al sinds 2012 bezig met het geven van kleur- stijl en kledingadviezen. In het begin moet je naamsbekendheid opbouwen, ben je aan het zaaien. Ik weet nog wel dat ik in mijn eigen omgeving begonnen ben met het zoeken van klanten. Dat waren vriendinnen, mensen van de sportschool of collega’s. Zo bouw je langzaam een klantenkring op en breid je contacten uit. Later pluk je de vruchten ervan; dat ik nu mensen tegenkom in winkels of in het café, dat ze mij herkennen en fan van mij zijn. Hoe leuk is dat!
Kun je als ondernemer nog zonder sociale media? Zelf ben ik groot fan van persoonlijk contact met échte mensen. En dat is direct de reden dat ik lid ben geworden van Bites & Business.
Ook in mijn werk als interieurontwerper verdiep ik mij uitgebreid in de persoon achter de vraag. Want ik ben mij ervan bewust dat elke nieuwe woonwens van een opdrachtgever, een uitnodiging is om iets wezenlijks te veranderen aan iemands dagelijkse leefomgeving. Dé plek waar je je ontspannen en veilig wilt voelen en waar je blij van wilt worden. Elke dag opnieuw.
Ik begon mijn bedrijf De Ruimtecoach september 2018. Ik stapte een nieuwe wereld binnen en leerde ieder dag nieuwe dingen. Er kwamen voor mij veel eerste keren, waaronder ook het netwerken. Hieronder lees je mijn verhaal.
Ben je (beginnende) ZZP-er en heb je als primair e-mailadres info@bedrijfsnaam.nl? Lees dan even verder.
Voor een ZZP-er is het volgens mij belangrijk dat mensen je naam weten. Je voornaam en achternaam, niet alleen je bedrijfsnaam. Dat onthouden kun je stimuleren door je naam vaak te laten zien.
B&B-lid Marie-Claire van de Poelje schrijft een colum over netwerken en acquisitie:
Is er een verschil tussen netwerken, acquireren en verkopen?
Ik vind van niet. Netwerken, acquisitie en verkoop hebben een aantal overeenkomsten zoals jezelf goed voorbereiden, werken aan je ‘gun-factor’, relaties opbouwen en ervoor zorgen dat jouw contacten (bestaande en toekomstige klanten) warm worden.
B&B-lid Nanneke van Drunen schreef een colum:
Het was een koude avond in januari. In het donker liep ik naar de locatie waar de netwerkavond van Bites & Business zou plaatsvinden. Binnen was het lekker warm. Tijdens het voorstelrondje hield ik mijn pitch. “Ik ga bij mensen en organisaties op zoek naar verhalen en adviseer hoe ze die in de communicatie voor zich kunnen laten werken. Daarnaast geeft ik creatieve schrijfworkshops waarbij deelnemers zelf verhalen halen, hun eigen schrijfstijl ontdekken en leren wat sterk is aan hun tekst."
Regelmatig vertel ik iemand over Bites & Business en dan hoor ik: “Wat leuk, echt iets voor mijn buurvrouw, die is ook ZZP-er. Ik heb gewoon een baan.” Met andere woorden, als een een baan hebt, hoef je niet te actief netwerken.
Als je op een netwerkevent een leuk gesprek had met iemand, wil je graag in contact blijven met de ander. Je geeft dus je kaartje en wellicht nog een flyer of andere weggever. Je zit nu in iemands “voorhoofd” hopelijk en iets fysieks van jou zit in de (hand)tas.
Sommige mensen denken dat netwerken direct iets moet opleveren. En zijn teleurgesteld als ze na drie netwerkevents nog geen klus hebben “gescoord”. Ze maken echter een denkfout. Netwerken gaat om relaties aangaan, die soms geen en soms pas op langere termijn echt een klus opleveren. Het komt zelden voor dat je op een evenement iemand ontmoet die net precies jouw dienst of product nodig heeft en ook koop-bereid is.
Goed netwerken draait om drie dingen: 1) verbindingen aangaan met nieuwe mensen 2) kijken of je de ander kunt helpen en 3) goed weten wat jezelf nodig hebt. En dat kan echt om business gaan, maar veel vaker gaat het om kleinere dingen. En veel vaker dan je denkt kun je elkaar helpen. We hebben immers van alles weg te geven aan de ander, zonder dat het je iets kost. Drie voorbeelden van dingen die voor een ander van waarde kunnen zijn, als besef je dat wellicht niet:
Hier vind je alle links naar de recensies van de businessromans bij elkaar.
De kans is groot dat jij ondernemer bent. En dus je geld verdient met opdrachten die je moet verwerven. En dan zijn alle middelen mooi meegenomen, toch? Vindbaar zijn op de site van Bites & Business is dan een mooi (en gratis) middel. Gebruik het!
Heb jij moeite met netwerken?
Heb je niet altijd een antwoord op de vraag: Wat doe jij?
Heb jij een idee of plan waarbij je denkkracht en contacten kunt gebruiken?
Ben je gewoon dol op netwerken?
Wil jij jezelf laten zien binnen het netwerk? Daar zijn vele manieren voor. In de B&B Promotiewijzer heb ik ze allemaal voor je op een rij gezet.
In de serie: leden die ondernemen in de zorg sprak ik met Margot ten Hoor, lid van B&B Utrecht, en zorgmanager binnen het Verpleeg Collectief Particuliere Thuiszorg. Dit bedrijf is in 1989 in Waalre opgezet door haar moeder, zelf particulier verpleegkundige. Sinds 10 jaar runt Margot de vestiging in Utrecht/Zeist.
Annemieke Hermans, lid van B&B Zwolle, is trainingsactrice en trainer. Sinds september 2016 werkt ze als zelfstandige. Daarnaast is ze nog 3 dagen werkzaam als pedagogisch medewerker in de gesloten en open jeugdzorg. Per 1 januari 2019 start zij volledig voor zichzelf. Als trainingsactrice werkt ze veel voor het onderwijs en de zorg. “In de zorg werk ik voornamelijk in trainingen die gegeven worden aan Dimence, Veilig Thuis, Regiecentrum bescherming en veiligheid en de LVAK (Landelijke Vakbond voor Aandachtfunctionarissen Kindermishandeling en huiselijk geweld). Hierbij ben ik het levende lesmateriaal waarmee op een speelse manier geoefend mag worden. Ik reageer in spel, dus in mijn rol, op het gedrag van de deelnemer die tegenover mij zit. Aan het einde van een simulatie kan ik nog extra en gericht feedback geven op zijn of haar gedrag, gekoppeld aan het leerdoel van de deelnemer. Als (co-)trainer ontwikkel ik ook trainingen op maat die aansluiten bij de vraag vanuit het werkveld of een opdrachtgever.”
Myra Steens, coordinator van B&B Veluwse Vallei is miMakker, contactclown. Ze maakt als clown contact met mensen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking.
Myra deed eerst allerlei andere dingen voor ze dit beroep vond. Ze was oa. verpleegkundige, politieagent en ze deed de foto-academie.
“Ik word ingezet in instellingen. Ik werk vaak...
Noortje Bauwens is franchisenemer van Saar aan Huis, een bemiddelingsbureau dat dienstverleners, ‘Saars’, koppelt aan (veelal oudere) cliënten die hulp in en om het huis nodig hebben om langer en plezierig zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Het betreft informele zorg, ook wel vervangende mantelzorg, die complementair is aan de reguliere thuiszorg (wijkverpleging en – verzorging). Denk hierbij aan samen een wandeling maken, koken en/of samen eten, lichte huishoudelijke werkzaamheden, gezelschap bieden, een oogje in het zeil houden of begeleiding bij het plannen van dagelijkse activiteiten of het bieden van structuur in het huishouden.
Roos de Graaf, lid van B&B ’t Gooi, is 2 jaar geleden voor zichzelf begonnen als Seniorencoach.
Wat doet een Seniorencoach?
“Ik begeleid senioren bij levensvragen. Thema’s die wij vaak bespreken zijn verlies, eenzaamheid en zingeving. Het doorgaand proces van veroudering vraagt om aanpassing. Samen kijken we hoe zij zélf weer meer grip kunnen krijgen én behouden op hun veranderende leven. Ik ga daarbij uit van mogelijkheden. Het doel is vaak om weer meer “glans in het leven” te ervaren.
Daarnaast coach ik..
Miranda Beuk (1979) komt uit Wassenaar, is lid van B&B Den Haag en heeft een eigen praktijk voor o.a. coaching en healing. Ze biedt coachingprogramma’s om je op zowel persoonlijk als op zakelijk gebied te ontwikkelen en jezelf en je bedrijf naar een hoger level te tillen. Daarnaast schrijft ze als hobby. Ze heeft nu haar eerste boek voor volwassenen in ruwe versie af. Daar voor schreef ze al twee verhalen voor kinderen. Ze is zelf moeder van twee jongens.
Jacomien Wolfkamp (1969), lid van B&B Zwolle, was manager, werd mantelzorger en is nu tekstschrijver in opdracht. Daarnaast werkt ze aan haar eerste boek. Maar eigenlijk schrijft ze al haar hele leven. Ze werkt nu aan een boek over haar gezin.
Karen Kammeraat (1971) is lid van B&B Den Haag. Ze studeerde industrieel ontwerpen, heeft daarna twee jaar in Tanzania gewoond en ging werken in de ontwikkelingssamenwerking. Nu geeft ze, samen met een partner, trainingen aan vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Ze trainen vrouwen in persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op de Talentmanagementmethode. Ze schrijft een boek over eerlijk winkelen.
Ilse Lindeijer (1972), lid van B&B Zaanstreek, is zelfstandig professional in projectopdrachten. Ze woont met man en hond in landelijk Westzaan.
Ilse werkt al een aantal jaren aan meerdere romans tegelijk. Het besluit om echt serieus te gaan schrijven nam Ilse tijdens een B&B-trip naar Rome. Daar ontmoette ze ambitieuze dames die van hun passie hun beroep & living hebben gemaakt. 'Dat wil ik ook,' zei Ilse en besloot ter plekke om alleen nog maar parttime projecten aan te nemen, om zodoende echt ruimte te maken voor het schrijven.
Marlène May is coördinator van B&B Amsterdam en na een carrière als regiomanager bij een bank, waarbij ze o.a. franchisenemers aanstuurde, nu eigenaar van May I Advise. May I Advise is een adviesbureau dat ondernemers helpt om te groeien. Ze geeft advies op het gebied van strategie, marketing, sales en financiën. Daarnaast werkt ze aan een boek over haar moeder.
Herma is kleermaker, modiste (hoedenmaker of hoedenversteller) en lifestyle therapeut. Ze maakt tassen, sjaals, hoeden en kleding. Ze werkt voor de kleding in opdracht. Na een intakegesprek gaat ze samen met de klant de stof kopen of uitzoeken uit de vintage-stoffen die Herma heeft. En dan maakt ze naar eigen inzicht een kledingstuk voor die klant.
Ellen is zangeres, liedjesschrijver, producer, producent én lifecoach.
Vertel, hoe doe je dat allemaal?
Lifecoaching is een logisch gevolg van mijn eerdere werk als logopedist, trainer en Reikimaster en mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat voelt heel natuurlijk. Ik houd van de diepgang in contacten die het me biedt.
Zingen doe ik al mijn hele leven, maar pas vanaf mijn 50e echt serieus. Vanaf mijn 54e ben ik...
Marieke is handboekbinder, een echt ambacht.
Hoe ben je tot het vak van handboekbinder gekomen?
“Nou, ik heb er lang over gedaan…
Toen ik van de middelbare school kwam wist ik niet wat ik moest met mijn leven. Ik heb jarenlang rondgedwaald. Dat kon toen goed, het waren de jaren ‘80 en ik woonde in verschillende kraakpanden in Amsterdam. Gelukkig voor mij...
Hoe heet je en wat maak je?
“Ik heet Justyna Pennards-Sycz en ik ben beeldend kunstenaar. Ik schilder.
Mijn werken nemen de toeschouwer mee op reis naar bijzondere, onbereikbare plekken. Plekken, die misschien alleen in mijn fantasie bestaan. Plekken die verlangens uitbeelden. Het verlangen in ...